Fågelsångsparken i Sollentuna
1 av 2
Kommunen har stängslat in del del av parken som ska bebyggas. Foto: Emma Kirkhoff/Sveriges Radio.
Arne Nilsson
2 av 2
Arne Nilsson kämpar för att träden ska få stå kvar. Foto: Emma Kirkhoff/Sveriges Radio.

Nu fälls träden i Fågelsångsparken

1:32 min

I veckan fälls ett 50-tal gamla träd i Fågelsångsparken i Sollentuna. Trots att bygglovet för den tillfälliga skola som ska byggas är överklagat gör kommunen nu förberedande markarbeten i parken.

Arne Nilsson bor granne med parken. Han tycker att kommunen ska vänta tills frågan om de får bygga eller inte är helt avgjord.

Tänk om de har fel och fäller träden. Ska de klistra upp träden igen då, eller vad ska de göra? Vi vill vänta tills alla processer är avklarade.

P4 Stockholm har tidigare berättat att Sollentuna kommuns planer på en tillfällig skola i Fågelsångsparken rör upp känslor. Bland andra flera grannar tycker att kommunen förstör parken genom att placera en skola där och bygglovet har överklagats till Länsstyrelsen.

Trots att frågan ännu inte är avgjord, går kommunen nu vidare med förberedande markarbeten. Parken har stängslats in och i mitten av den här veckan fälls omkring 50, flera decennier gamla, träd.

Moa Rasmusson (L), ordförande för trafik- och fastighetsnämnden i Sollentuna, säger att kommunen har rätt att göra så här.

– Vi inväntade inhibitionsbeslutet som länsstyrelsen fattade och de avslog ju inhibitionen, vilket gör att vi kan börja bygga. Och vi bedömer våra möjligheter att vinna i den här instansen som goda, säger hon.

Vad händer om det visar sig att ni inte får bygga i parken?

– Vi kommer att skapa en ny trädridå mot Turebergsleden som ligger närmare vägen, vilket också skapar en öppnare park och som bidrar mer till den biologiska mångfalden. Så jag ser det som att det kommer att bli ett lyft för Fågelsångsparken att vi gör det här ändå, säger Moa Rasmusson.

Men Arne Nilsson tror att mycket kommer att gå förlorat när de gamla träden i parken fälls.

– Här finns harar och rävar och i går såg vi rådjur här. Det här är den mest levande natur vi har nära centrum. River man det här är naturen borta, säger Arne Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista