Katarina Hultling
Katarina Hultling är friskförklarad från sin bröstcancer. Hon tycker att specialistsjukvården funkar bra, men att cancerpatienter inte får den rehabilitering de behöver efter att de blivit friskförklarade. Foto: Sveriges Radio

Katarina Hultling: Cancerpatienter måste få bättre eftervård

3:01 min

Tv-journalisten Katarina Hultling har friskförklarats från sin bröstcancer. Nu arbetar hon för att fler ska få stöd efter avslutad cancerbehandling.

Det var hösten 2011 som Katarina Hultling fick diagnosen bröstcancer – och ända sedan dess har hon varit öppen med sjukdomen, bland annat när hon framträdde i tv-programmet Skavlan utan peruk.

I dag är hon ambassadör för CancerRehabFonden. Hon menar att specialistsjukvården i Sverige är bra, men att den kan bli betydligt bättre efter avslutad behandling.

 – När man väl är färdig, det är då man ramlar ner i slukhålet. Det är då man känner att "vänta nu, jag är ju inte samma människa som jag var när jag fick cancer". Man är omhuldad hela tiden när man är sjuk och så står man plötsligt där själv och ska ta hand om sitt liv.

Vad är ditt bästa råd till den friskförklarade – vad ska man säga till omgivningen?

– Man ska var öppen och säga någonting. Det är många som inte vågar berätta för sina barn eller arbetskamrater. Tänk dig själv att någon bara försvinner från arbetsplatsen. Hur ska man då som arbetskamrat våga ringa? Det blir mycket spänningar. 

 Hon menar också att det är viktigt att man kämpar för att få den rehabilitering man behöver.

– Berätta för din familj och vänner att du har fått sjukdomen. Be dem att inte sluta höra av sig. Se till att ta del av allt material sjukvården ger dig. Strid för att du ska få rehabilitering när du är utskriven från sjukhuset.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista