Mobilt poliskontor i Märsta.
1 av 2
Poliserna Niklas Olsson och Charlotte Bengtsson med det mobila kontoret i Märsta. Foto: Mårten Randberg/Sveriges Radio
Malin Sundström, kommunpolis i Upplands Väsby.
2 av 2
Väsbys kommunpolis Malin Sundström är en av dem som jobbar med det mobila kontoret. Foto: Emma Kirkhoff/Sveriges Radio.

Polisens nya kontor – en husbil

Polisen: Vi ska finnas där det händer
1:19 min

Med hjälp av ett mobilt poliskontor ska polisen komma närmare invånarna i Upplands Väsby och Sigtuna. En gång i veckan är polisens husbil ute för att svara på frågor och ta emot tips.

– Det är ett sätt för oss att på ett avslappnat sätt träffa medborgarna och att täcka upp för de poliskontor eller polisstationer som vi faktiskt inte har i Sigtuna och Upplands Väsby, säger Malin Sundström, kommunpolis i Upplands Väsby. 

Sedan några veckor tillbaka parkerar polisens mobila kontor vid stationsområdena i Upplands Väsby och Märsta varje torsdag eftermiddag. Det mobila kontoret ser ut som en husbil och dit kan folk komma förbi med frågor eller med konkreta tips. Hittills har man till exempel fått in tips om narkotikaförsäljning.

Men polisen ska också kunna rycka ut om det händer något. Enligt kommunpolis Malin Sundström lugnade polisbussens närvaro ner en stökig situation på torget i Väsby nyligen.

Skulle det eskalera så är ju vi poliser med full utrustning där. Så för oss handlar det ju inte bara om att stå på en plats och konversera, utan också om att faktiskt finnas där det händer.

Det mobila kontoret kommer att stå ute ett par timmar i veckan i Upplands Väsby respektive Sigtuna. Malin Sundström önskar att de kunde vara ute mer än så.

– Det handlar om resurser. Vi behöver vara smarta när vi planerar vår tid så att vi gör rätt saker av den faktiskt ganska lilla resurs som vi har, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".