Annika Öhlin, Özlem Bardakci och Isak.
Kuratorn Annika Öhlin hemma hos Özlem Bardakci och Isak. Foto: Mariela Quintana Melin/Sveriges Radio.

Nu kommer kuratorn hem till nyblivna föräldrar

1:32 min

Sedan ett år får nyblivna föräldrar i Huddinge hembesök av kuratorer. Nu fortsätter projektet nästa år.
– Det har varit jättebra att få prata, säger Özlem Bardakci.

Sedan början av året erbjuder Familjecentralen i Vårby gård alla förstagångsföräldrar i området flera hembesök från socialtjänstens kuratorer.

– Vi går hem tillsammans med BVC på första besöket och sedan erbjuder vi ytterligare två besök med oss kuratorer. Vi har precis bestämt oss för att fortsätta med det, säger kuratorn Annika Öhlin. 

På Familjecentralen i Vårby gård finns BVC, öppna förskolan, mödravårdscentralen och socialtjänsten i samma lokaler. Det var så idén om att samarbeta om hembesöken föddes. 

Syftet är att ge nya föräldrar stöd i vanliga frågor, att fånga upp de som mår dåligt och att sänka trösklarna till socialtjänsten.

Masmobon Özlem Bardacki blev mamma till Isak för tre månader. Hon är en av 40 föräldrar som nappat på erbjudandet. 

– Även om jag mår bra så finns det ju gånger som jag tycker att saker är jobbiga, säger Özlem Bardacki.

Förra gången Annika Öhlin var hemma hos Özlem och Isak pratade de om amning. 

– Alla har sagt att det är så mysigt att amma. Men jag kände att tyvärr, jag tycker inte att det är så mysigt. Då sa Annika att hon träffar mammor som inte tycker att det är det. Då kände jag "åh, vad skönt". För jag har fått lite dåligt samvete av att känna så, säger Özlem Bardacki.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista