Lasermannen, John Ausonius.
I dag inleds rättegången i Frankfurt mot John Ausonius, lasermannen. Foto: Yvonne Åsell/Scanpix/TT/

Lasermannen misstänks för mord i Tyskland

1:57 min

I dag onsdag inleds rättegången i Tyskland mot John Ausonius, även kallad Lasermannen, som misstänks mördat en tysk kvinna 1992.

John Ausonius, känd som Lasermannen i Sverige, sköt under början av 90-talet mot personer med invandrarbakgrund i Stockholm, flera fick men för livet och en person dog av skadorna. Brott Ausonius nu avtjänar livstid fängelse för.

Rättegången som nu startar handlar om ett mord på en 68-årig kvinna som arbetade i en restaurang Ausonius besökt, och som han anklagade för stöld. Hon sköts till döds 1992.

Vid brottsplatsen hittades tomhylsor som överensstämmer med de som hittades i samband med skottlossningarna i Stockholm. Ausonius har hela tiden nekat till brott.

– Vi förstår inte och har inte fått någon förklaring till varför det här tas upp nu. John Ausonius själv var mycket förvånad när han i december förra året plötsligt utlämnades till Tyskland, säger Ausonius advokat Joachim Bremer.

I samband med rättegången mot tyska högerextrema trion NSU, som mördat nio invandrare och en polis i Tyskland återupptogs förundersökningen mot Ausonius, för att se om det fanns samband mellan honom och NSU.

Den mördade kvinnan var judinna och det finns misstankar om att motivet var rasistiskt. Något samband gick enligt åklagaren inte att bevisa, men de valde att gå vidare för att få ett avslut.

Mord preskriberas inte i Tyskland och en rättegång är enda sättet att avsluta ett ärende för gott. Att det kan finnas rasistiska motiv gör ärendet känsligt, säger advokat Joachim Bremer.

– Om åklagaren skulle lägga ner ett sådant ärende, så skulle det kanske bli politiska påtryckningar eller reaktioner från allmänheten. Genomför de en rättslig prövning så kan ingen efteråt anklagas för att ha sopat något under mattan, även om det skulle bli ett frikännande, säger advokat Joachim Bremer.

Om John Ausonius döms för mord skulle det inte påverka hans straff, eftersom han redan sitter av ett livstid fängelsestraff. Han skulle återvända till Sverige för att fortsätta avtjäna det.

Däremot påverkar det hans möjligheter att få straffet tidsbestämt, som han flera gånger ansökt om.

Rättegången, som alltså inleds i dag, är planerad att hålla på i sju dagar. Dom väntas den 23 januari.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista