Polisens tekniker på väg in i entrén på Enskede gårds gymnasium.
Polisens tekniker har undersökt platsen. Foto: Claudio Bresciani/TT.

16-åring anhållen för knivmord på skola

2:27 min

En 16-årig pojke anhölls på onsdagskvällen, misstänkt för knivmordet på en 17-årig elev på en skola i södra Stockholm.

Många elever blev vittnen till händelsen och polisen har under hela eftermiddagen och kvällen varit på plats, hållit förhör och genomfört en teknisk undersökning, säger Lars Alvarsjö, stationsbefäl vid polisområde Syd.

– Under kvällen har vi genomfört en hel del förhör, och har hört vittnen. Det har också genomförts en teknisk undersökning på platsen. Den är avslutad precis nyligen, och avspärrningen av skolan är hävd, säger han vid 20.30-tiden på onsdagskvällen. 

Det var vid lunchtid på onsdagen som polis kallades till Enskede gårds gymnasium, där flera elever hamnat i bråk med varandra. I samband med det blev en 17-åring så svårt knivskuren att han senare avled på sjukhus.

Den misstänkte gärningsmannen, som också är elev, greps en kort stund senare i närheten. Han är 16 år och har i kväll anhållits, på sannolika skäl misstänkt för mord. Det är den starkare graden av misstanke.

16-åringen har fått en offentlig försvarare. Sveriges Radio har talat med henne, men hon vill inte kommentera om hon träffat sin klient än och hur han i så fall ställer sig till misstankarna.

Förundersökningen leds nu av åklagare, som senast på lördag måste ta beslut om 16-åringen ska begäras häktad eller släppas. Vi har sökt åklagaren, men inte lyckats nå henne än.

Flera politiker har kommenterat händelsen, bland dem statsminister Stefan Löfven.

– Det är fruktansvärt, det är naturligtvis en tragedi. Jag tänker på den unga pojken som mist sitt liv, och hans anhöriga, skolan i övrigt. Det är en fruktansvärd händelse för skolpersonal och de andra eleverna, säger Stefan Löfven.

Stockholms socialdemokratiska skolborgarråd Olle Burell säger att det som hänt är en chock, och att stadens krisorganisation har många medarbetare på plats, både i kväll och i morgon bitti.

– I morgon finns det möjlighet för eleverna att komma redan klockan åtta. Det finns organiserat att de kommer att gå till sina grupper, och samtala, och det kommer att finnas särskilda proffs på plats för att vara med i krisbearbetningen.

Även polisen är kvar vid Enskede gårds gymnasium och jobbar med så kallade trygghetsskapande åtgärder.

– Vi har personal på plats i anslutning till skolan, om elever söker sig till platsen och har frågor eller har bevittnat det här, så att vi fångar upp eventuella vittnen, säger Lars Alvarsjö, stationsbefäl vid polisområde Syd i Stockholm. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista