Årstabron
Vy över Årstabron, ARKIVBILD Foto: JOHAN NILSSON / TT

Fortsatt strid om bostäder i Årstaskogen

1:46 min

Protesterna mot Stockholms planer på att bygga bostäder i Årstaskogen i södra Stockholm fortsätter. I kväll tar stadsbyggnadsnämnden upp frågan, men nätverket Bevara Årstaskogen är fortsatt kritiskt.

Stockholms stad har länge planerat att inrätta ett naturreservat i Årstaskogen. Striden gäller hur stort reservatet ska bli – förslaget nu är att en del av skogen ska lämna plats för bostäder.

Nätverket Bevara Årstaskogen är fortsatt kritiskt.

– Det här är en unik riktigt gammal skog och det är unikt att den finns så tätortsnära. Det finns väl knappt någon stad i Europa som har naturskog inne i stadskärnan, säger Magnus Nilsson, ekolog och aktiv i nätverket Bevara Årstaskogen.

Han och nätverket menar att Årstaskogen har en unik blandning av motion, lek och naturupplevelser med fåglar och pedagogisk verksamhet för skolor och förskolor. 

– Jag tror att väldigt många människor har behov av inte bara en liten park utan att få vistas i riktig skog och få uppleva skogskänsla på nära håll.

Efter omfattande protester från Årstabor ändrade staden förslaget till gräns för naturreservatet så att det populära området Trollparken räddas.

Att rädda Trollparken – enligt Magnus Nilsson en lekpark som är ett viktigt rekreationsområde – var ett steg på vägen men inte tillräckligt, anser Magnus Nilsson. Men det räcker inte menar Magnus Nilsson från nätverket Bevara Årstaskogen.

– Trollparken är ett viktigt rekreationsområde men det är ett väldigt litet område som inte påverkar Årstaskogen som helhet på något sätt.

– En av de viktigaste frågorna är väl egentligen att bevara storleken på Årstaskogen. Trollparken, det blir som ett symboliskt värde som man sticker till oss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista