Bostadpriser sjunker i Stockholm. Foto: Tomas Oneborg/TT
Bostadspriser sjunker i Stockholm. Foto: Tomas Oneborg/TT

Så mycket sjunker bostadspriserna i Stockholm

1:27 min

Bostadspriserna faller i Stockholm. Men enligt mäklaren finns ingen anledning för varken köpare eller säljare att känna oro.

Kvadratmeterpriset på en bostadsrätt i Stockholms län ligger just nu i snitt under 54 000 kronor. Det är en nedgång med tre procent senaste månaden.

Johan Vesterberg, pressansvarig på Fastighetsbyrån, säger att prisfallet beror på två saker:

– På ett sätt är det en naturlig nedgång till följd av att priserna har gått upp en väldigt lång tid och att amorteringskraven börjar visa effekt. Det andra kan vara den psykologiska aspekten. Folk blir oroliga och den oro gör att priserna sjunker för man väljer att avvakta, säger han.

Det högsta kvadratmeterpriset hittar man i centrala Stockholm – drygt 85 000 kronor i dag. Det är ett ras på drygt 10 procent jämfört med september.

Trots detta poängterar Carolina Stegman, vd vid Fastighetsmäklarförbundet, att man som bostadskonsument inte ska känna oro.

– Vi ser ju en avmattning men jag tycker det är viktigt som köpare eller säljare att man inte känner osäkerhet om man står i behov att byta bostad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista