Enskede gårds gymnasium
Skolor är för publika i dag, menar Roger Adolfsson, säkerhetssamordnare vid utbildningsförvaltningen i Stockholm. Foto: Björn Lindberg/Sveriges Radio

Så ska skolorna i Stockholm höja säkerheten

1:20 min

Stockholm stad har under en tid jobbat för att förbättra säkerheten på skolorna. Men att förhindra att en elev tar med sig en kniv till skolan kan vara svårt.

I onsdags knivskars en 17-årig elev till döds på Enskede gårds gymnasium och säkerheten vid skolorna har åkt upp på agendan.

Nu tittar Stockholms stad och skolorna på möjligheten till kameraövervakning eller att elever måste slå in en kod för att ta sig in på skolan.

– Det här är något vi tittar på, att skolor inte ska vara så publika som de är nu, säger Roger Adolfsson,  säkerhetssamordnare vid utbildningsförvaltningen i Stockholm.

Men att införa elektroniska skydd som vissa skolor i USA, är inte aktuellt.

– Dit är vi absolut inte på väg, säger Adolfsson.

Samtidigt ökar också anmälningarna om hot och våld i Stockholms skolor. För två år sedan anmäldes 1 078 fall av hot eller våld från skolorna. Anmälningarna gällde både elever och personal.

Antalet inrapporterade händelser i skolorna fortsätter att öka, enligt Roger Adolfsson.

– Skolorna rapporterar in fler händelser, där är det absolut en ökning och ungefär en tredjedel är hot och våld. Det är allt från kränkningar till grövre former av hot och våld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista