Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mänskliga faktorn bakom falska Hesa Fredrik

Publicerat torsdag 14 december 2017 kl 17.24
"Att det kunde ske var väldigt olyckligt"
1:36 min
Hesa Fredrik, Foto: Daniel Zdolsek / TT
Regeringen bör se över larmsystemet VMA anser MSB Foto: Daniel Zdolsek / TT

I somras ljöd larmsignaler över Stockholm – av misstag. Nu vill Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap (MSB) att regeringen säkrar systemet för Viktigt meddelande till allmänheten.

Det framkommer i en rapport som släpptes idag efter incidenten den 9 juli i år då larmsignaler gick ut över Stockholm, utan att något hade inträffat.

Larmet fick många att fråga vad som egentligen inträffat. MSB konstaterar nu att det var larmoperatören SOS som felaktigt skickade ut larmet – något som berodde på bristande rutiner.

– Det var en allvarlig händelse såtillvida att signalen går ut. Det kan man ju tillskriva den mänskliga faktorn och det kan ske även om det är väldigt olyckligt, säger Jan Wisén, biträdande chef på MSB, och fortsätter:

– Men att det inte sedan följs av en information om att det här var ett falskt larm eller någon information om hur människor skulle bete sig och hänvisa till rätt informationskanaler, det är allvarligt.

Systemet Viktigt meddelande till allmänheten (VMA) som snabbt ska kunna larma en stor allmänhet vid en allvarlig händelse, måste vara robust och kvalitetssäkrat anser MSB.

Vid falsklarmet den 9 juli i somras vände sig en frågande allmänhet till olika hemsidor som Polisen och Krisinformation.se. De var i sin tur inte dimensionerade för sådan trafik och klarade inte av anstormningen.

Man behöver se över hela det här systemet.

Nu har hemsidorna uppdaterats för att klara av en större belastning.
SOS-alarm har gjort en egen incidentrapport och uppdaterat rutinerna för larm. Men på MSB vill man att regeringen ser över hur hela systemet ska säkras inför framtiden.    

– Man behöver se över hela det här systemet. Dels för att undvika den här typen av fellarm och för att kvalitetssäkra att när den här signalen går ut, så måste den omedelbart följas av meddelanden och att man hänvisar allmänheten på rätt sätt, säger Jan Wisén.

– Men vi vill ju också att regeringen funderar på hur det systemet ska vara framöver. Inte minst kopplat till det faktum att vi nu återigen måste börja tänka på höjd beredskap, avslutar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".