Ann Fredlund är chefredaktör för Allt om trädgård och tycker att det är för mycket slit och släng med julväxter.
Ann Fredlund är chefredaktör för Allt om trädgård och tycker att det är för mycket slit och släng med julväxter. Foto: Katrin Tetzlaff/Sveriges Radio

Trädgårdsexperten: Så ger du amaryllisen nytt liv

Få amaryllisen att blomstra till våren
1:24 min

Det är för mycket slit och släng med växter i allmänhet, men julblommor i synnerhet. Det menar journalisten Ann Fredlund – som vet hur du kan återanvända den populära amaryllisen år efter år.

Amaryllisen är en självklarhet i många julpyntade hem. Men det är också vanligt att löken slängs efter blomningen och julen.

Onödigt, menar Allt om trädgårds chefredaktör Ann Fredlund. Växten går nämligen att återvinna.

– Jag vill slå ett slag för att man släpper loss amaryllisen. Många slänger sina lökar, men amaryllisen kan förvandlas till en hederlig krukväxt. Om man bara låter den vissna ner och sätter den på fönsterbrädan så kommer den blomstra som den ska till våren, säger hon. 

När blev amaryllisen en julblomma?

– Jag tror att det var på 1960-talet när man började importera den från Sydafrika och insåg att det gick att få den i blomning till julen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".