Skolskåp
Håll skolan städad och social kontroll. Magnus Lindgren, generalsekreterare för stiftelsen Ett tryggare Sverige, som jobbar mot våld i skolorna säger att det med relativt enkla medel kan öka tryggheten i skolorna. Foto: JESSICA GOW / TT

Mörk vecka på länets skolor

1:35 min

Nya Väsby Gymnasium i Upplands Väsby stängdes under fredagsförmiddagen efter uppgifter om att det var risk för bråk vid skolan. Polis tillkallades och elever säger till P4 Stockholm att det under en tid varit bråkigt på skolan.

– Det är väldigt oroligt nu, man känner sig orolig på skolan, det ha varit bråkigt tre dagar efter varandra så jag är orolig. Det har varit bråkigt två dagar i rad där människor blivit skadade, säger Josef, Najem och Fadi som går i årskurs två i Nya Väsby gymnasium.

Det har varit en mörk vecka när det gäller våld i länets skolor. I onsdags knivskars en 17-årig elev till döds på Enskede gårds gymnasium. Där grep polisen en 16-årig pojke som nu är misstänkt för mord.

Idag tvingades en gymnasieskola i Upplands Väsby stänga efter att det en tid varit bråkigt på skolan. Tidigare har vi kunnat berätta att Stockholms stads egna siffror visar att anmälningarna om hot och våld i skolorna ökat under flera år.

Magnus Lindgren, generalsekreterare för stiftelsen Ett tryggare Sverige, som jobbar mot våld i skolorna säger att det med relativt enkla medel kan öka tryggheten i skolorna.

– Är det skräpigt i en skola, då sänder det signaler om att det här är en plats som ingen bryr sig om, och det vet vi genom kriminologisk forskning bidrar till fler brott. En annan viktig sak är social kontroll, att vi ser och har överskådlighet. 
– I en skola hade skolan satt höga trösklar på skåpen så att eleverna inte syntes bakom skåpet, och det försvårade översiktligheten, säger Magnus Lindgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista