Klassrum
Arkivbild. Foto: JESSICA GOW / TT

Föräldrar tvingas leta ny skola efter felaktigt besked

1:40 min

Löftet om att femteklassarna på Granbackaskolan i Solna kunde gå kvar i skolan i sjätte klass har dragits tillbaka. Kommunen har inte fattat något beslut – och föräldrarna måste leta ny skola till nästa läsår.

Ofelia Graah-Hagelbäcks dotter går i 5:an i Granbackaskolan. Hon berättar att de känt sig lugna i och med beskedet att Granbacka skulle vara en F-6:a. Men lugnet byttes snabbt ut när nya beskedet kom.

– Nu, bara en och en halv vecka innan ledigheten, släpper de bomben att barnen inte kommer kunna ha någon Granbackaskola att gå till från och med höstterminen 2018, säger hon.

För en vecka sedan fick föräldrarna till elever i årskurs 5 ett mejl om att Granbackaskolan inte kommer förlängas med det planerade läsåret. Planer, som kommunicerats av skolans rektor på föräldramöten tidigare under året.

Alessandra Wallman är förvaltningschef i Solna.

– Jag kan egentligen inte säga exakt hur det gått till eller varför vi gjort det, men det jag kan konstatera är att vi har kommunicerat. Jag kan också konstatera att det inte finns ett formellt beslut fattat, säger hon.

Kan du förstå de föräldrar som är besvikna?

– Ja, jag kan förstå det. Det är jättetråkigt att det blev så, när det fanns förväntningar på att gå kvar på en skola man trivts väldigt bra på.

Och Alessandra Wallman tillägger att det fortfarande finns tid att söka till andra kommunala skolor eftersom ansökningen sker i februari nästa år.

Men enligt Ofelia Graah-Hagelbäck kvarstår problemet.

– Vill man söka sig till den privata sektorn blir det problem, eftersom de antagningarna redan varit. Så vi hamnar sist på alla listor till alla skolor eftersom vi inte haft samma chans som alla andra att söka. Vi hade ju inte planerat att söka, vi hade ju räknat med Granbacka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista