Pendeltåg
Pendeltågstrafiken ska bättras, lovar SL (arkivbild). Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

SL lovar bättring efter pendeltågskaos

"En av de värsta veckorna SL någonsin haft"
2:22 min

Inställda tåg, brist på långa tåg och skip-stop. Senaste veckorna har SL utstått rejäl kritik – nu utlovar SL:s ledning åtgärder som ska bättra läget.

Den senaste tiden har resenärer i pendeltågstrafiken stått ut med en hel del. De har drabbats av inställda och försenade ingångar, växelfel och många röster har även höjts mot skip-stop som infördes förra veckan.

November var en rekorddålig månad för SL. Det var nära 30 000 förseningsminuter i november, berättade trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) på en pressträff på måndagen.

– Förra veckan storsatsade man på att få pendeltrafiken att fungera och löpa mindre friktionsfritt och ta flera passagerare. Men det visade sig vara en av de värsta veckor SL haft, säger P4 Stockholms reporter Anders Hildemar Ohlsson.

Enligt Kristoffer Tamsons är brister i infrastruktur som är det största problemet. Operatören MTR har kört många korta tåg i rusningstrafik och Citybanan är fortfarande inte uppe i full kapacitet – och Tamsons skyller en del av situationen på Trafikverket.

– Strategin är att skylla på andra. Man skyller på Trafikverket för dåliga spår och på operatören MTR som inte får ut rätt antal vagnar som de ska, säger Hildemar Ohlsson efter pressträffen.

SL gav besked att de sätter ytterligare hård press på MTR om att hålla inne på 50 miljoner kronor, utöver de 50 miljoner som hållits inne under hösten, pengar MTR får först när de håller vad de lovat i avtalet.

Snabbtågssystemet skip-stop, där tåg skippar vissa stationer för att korta restiden till Stockholm City, behålls. Men den nya tidtabellen ska utvärderas.

Åtgärderna från SL är först och främst att se till att få ut långa tåg och genomföra akuta insatser för att minska på växel- och signalfelen i pendeltågstrafiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".