Koulit Alshehade och Tareq Haddad.
Koulit Alshehade och hennes man är två av cirka 39 000 personer som lämnar etableringsprogrammet under 2018. Foto: Mariela Quintana Melin/Sveriges Radio.

Många nyanlända ska ut på arbetsmarknaden i år

Nyanlända Koulit: "Vi behöver längre tid för att lära oss svenska"
1:32 min

2018 kommer cirka 4 000 nyanlända i länet att lämna Arbetsförmedlingens etableringsprogram. Koulit Alshehade från Syrien tycker att det är för tidigt att fasas ut till den vanliga arbetsmarknaden.

Den som får uppehållstillstånd i Sverige ingår under två år i det så kallade etableringsuppdraget. Det innebär att man får extra hjälp av Arbetsförmedlingen för att hitta jobb, praktik eller studier samt validera sin tidigare utbildning.

Under 2018 kommer ungefär 39 000 personer i hela landet skrivas ut ur etableringsprogrammet. I Stockholms län är det cirka 4 000 personer.

Samtidigt ska man delta i Svenska för invandrare, SFI, och samhällsorienteringskurser för att få sin ersättning från Försäkringskassan.

Statistiken visar att ungefär hälften av de som lämnar etableringsprogrammet varken fått jobb eller studerar. De skrivs in i Arbetsförmedlingens jobb- och utvecklingsgaranti, där alla som varit arbetslösa under 300 dagar får hjälp.

En tredjedel jobbar eller studerar när etableringsperioden tar slut, visar Arbetsförmedlingens statistik. 

Nyanlända kan också få subventionerade anställningar, instegsjobb, under de tre första åren de har uppehållstillstånd. Men efter tre år tävlar man om jobben på samma villkor som infödda svenskar. 

Koulit Alshehade, som kom från Syrien till Sverige på våren 2015, tycker att hon behöver kunna bättre svenska för att ha en chans på arbetsmarknaden.

– Vi behöver längre tid för att lära oss svenska. Vi är vuxna och lär oss inte språket lika snabbt som våra barn, säger Koulit Alshehade och hennes man Tareq Haddad håller med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".