terrordåd
Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Attentatet på Drottninggatan

Rättegång kring terrordådet väntas i februari

Förundersökningen är nästintill klar kring terrordådet på Drottninggatan i april. Rättegången väntas starta i februari, rapporterar TV4 Nyheterna.

Fem personer dog och många skadades i terrordådet på Drottninggatan i Stockholm. 

På ett förberedande sammanträde i Stockholms tingsrätt gick alla parter — åklagare, advokater, målsägandebiträden och domstolen — igenom praktiska spörsmål inför den mastodonträttegång som, enligt preliminära uppgifter, väntas starta i februari.

– Förundersökningen är så gott som klar nu. Det finns bara en misstänkt, inga andra, säger åklagare Hans Ihrman till TV4.

I målet finns cirka 150 målsäganden: offer, anhöriga och andra som påverkats av terrordådet den 7 april, rapporterar TV4.

Inom kort kommer advokaterna och målsägandebiträdena att få ta del av förundersökningen. 

Advokat Johan Eriksson, som försvarar Akilov, har hittills fått runt 8 000 sidor i så kallad löpande delgivning av åklagaren. Han har yppandeförbud och kan inte gå in på detaljer.

– Det finns ingen anledning att tro att han inte kommer att förklara sig i rätten, säger han till TV4.

Rättegången väntas att pågå i ungefär två månader. Rättegången kommer att ske med tolkhjälp till den åtalade på dennes begäran. För alla målsägare ska även skadeståndsfrågor avhandlas i rättegången.

Den misstänkte gärningsmannen, 39-årige Rakhmat Akilov från Uzbekistan, greps i Märsta några timmar efter dådet och häktades fyra dagar senare vid Stockholms tingsrätt, misstänkt för terrorbrott. Vid häktningsförhandlingen erkände han, via sin advokat. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista