Silhuetter
Foto: TT/Montage med silhuetter

Samtliga män frias från misstänkta gruppvåldtäkten i Fittja

0:42 min

Samtliga åtalade frias från misstänkta gruppvåldtäkten i Fittja. Målet har väckt stor uppmärksamhet och i domen riktas kritik mot utredningen.

– Alla parter har varit överens om att utredningen haft brister. Under förhandlingen har det blivit tydligt att den grund som åtalet bygger på sviktar, menar chefsrådmannen Erica Hemtke i ett pressmeddelande från Södertörns Tingsrätt.

Kammaråklagare Markus Hankko hade yrkat på sex års fängelse för två av männen som misstänkts för grov våldtäkt och fyra års fängelse för en tredje yngre man misstänkt för samma brott. Ytterligare två män misstänkta för medhjälp stod inför två års fängelse.

Samtidigt släpptes samtliga åtalade på fri fot i början på december i väntan på dagens dom i Södertörns tingsrätt. Något som Anders Hirsch, vice chefsåklagare vid Södertörns åklagarkammare, tolkade som att åtalet inte höll.

– Det tyder på att det inte kommer dömas för den rubricerande gärningen, sade han då.

Utredningen som åtalet bygger på kritiserades tidigt. Bland annat undersökte polisen först fel brottsplats och det dröjde nästan ett år innan man undersökte rätt plats.

– Den bevisning som åklagaren har lagt fram vid huvudförhandlingen räcker helt enkelt inte för att någon ska kunna dömas. De uppgifter som målsäganden har lämnat går inte ihop och hennes uppgifter får inte heller stöd av annan bevisning, säger Erica Hemtke.

Den uppmärksammade gruppvåldtäkten skulle ha skett i ett trapphus i Fittja i augusti förra året. En trettioårig kvinna som sökts sig till trapphuset för att köpa knark har vittnat om hur hon blev sparkad, slagen och våldtagen av flera män under knivhot samtidigt som ytterligare två män filmade händelserna.

Enligt kvinnan ska gruppvåldtäkten ha pågått under flera timmar innan hon lämnades och lyckades ta sig från platsen.

Kvinnans målsägarbiträde, advokat Elisabeth Massi Fritz har beskrivit fallet som ett av de värsta hon hört talas om.

– För klienten har det varit tortyr. En mardröm, har hon sagt, har Elisabeth Massi Fritz tidigare berättat för P4 Stockholm.

Samtliga fem åtalade har nekat till anklagelserna, men har medgett att de varit på plats vid händelserna och att de haft frivilligt sex med kvinnan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista