Skolgård
Foto: JESSICA GOW / TT

Höga halter lösningsmedel på skola – tvingas stänga

"Vår ambition är att öppna till vårterminen"
1:07 min

Ett kemiskt vattenprov har visat att vattnet på Rådmansö skola är otjänligt. Nu väntar provtagningar på luften och till provsvaren kommer håller skolan stängt.

I början av december upptäcktes det att vattnet på skolan var brunt. Provtagning visade på otillåten hög halt av ämnet trikloreten.

När provsvaren kom i fredags kördes vatten ut i tankar till skolan.

Nu har den kommunala skolledningen bestämt att undervisningen fram till jul kommer att flyttas till Lommarskolan i Norrtälje.

Nu väntar nya provtagningar och den här gången ska även luften i skolan kontrolleras, enligt kommunens kommunikationschef Lars Lindberger.

Hur har det hamnat i brunnen?

– Vi har ingen aning om det. Och än så länge vet vi inte om det ens är i brunnen. Vi har tagit ett prov i det vatten som kommer ut från pumpen. Vi tog flera prover under måndagen för att kontrollera om det finns i brunnen.

Kommer skola öppna som tänkt vid vårterminen?

– Det är vår ambition. Det gäller att säkerställa säkerheten och tryggheten för barnen. Om det inte finns några problem med att vistas i skollokalerna så kommer skolan öppna, säger Lars Lindberger.

Det här är trikloreten

Trikloreten är ett lösningsmedel för fett. Använts för avfettning före ytbehandling av metallföremål, fläckborttagning på textilier och kemisk tvätt.
Källa: Naturvårdsverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".