Återvinningsstation i Blackeberg
1 av 2
Återvinningsstation i Blackeberg i Stockholm. Foto: Emma Kirkhoff/Sveriges Radio
Återvinningsstation i Märsta
2 av 2
Återvinningsstation i Märsta. Foto: Mårten Randberg/Sveriges Radio

Allt fler anmäler skräpiga återvinningsstationer

1:34 min

Antalet anmälningar från allmänheten om skräpiga återvinningsstationer har mer än fördubblats under 2017. Det visar siffror från FTI, Förpacknings- och tidningsinsamlingen.

Under 2017 har anmälningar från allmänheten om att det är skräpigt på länets återvinningsstationer blivit fler.

I januari i år fick FTI, Förpacknings- och tidningsinsamlingen, in drygt 400 anmälningar om nedskräpade stationer. Siffran mer än fördubblades under året – i november hade antalet anmälningar ökat till nästan 1 100.

– Lite mer hämtning av sådant som står utanför hade ju varit bra. Det blir ofta fullt och då lämnar folk det utanför, säger Eva som besöker en återvinningsstation i centrala Stockholm.

Procentuellt är ökningen störst i Ekerö, Upplands Bro, Södertälje och Stockholm.

Annika Ahlberg, regionchef för FTI i Stockholm, säger att ökningen under slutet av året bland annat beror på att flera bilar som används för att tömma återvinningsstationerna varit trasiga.

– Sedan finns det ju andra anledningar. Det förekommer systematiska dumpningar vid återvinningsstationer när till exempel verksamheter lämnar annat än förpackningar och tidningar vid återvinningsstationerna

– Och det förekommer också att privatpersoner gör det ofta för att grovsoprum saknas i bostäderna, säger Annika Ahlberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista