Polisen ska gå igenom domen punkt för punkt tillsammans med åklagaren.
Polisen ska gå igenom domen punkt för punkt tillsammans med åklagaren. Foto: Foto: TT/Montage med silhuetter

Polisen: Inte bra att vi får så skarp kritik

"Vi kan få anledning att vara självkritiska"
1:09 min

Polisen har fått utstå skarp kritik efter den friande domen i den uppmärksammade gruppvåldtäkten i Fittja. "Vi får titta på det här och ta åt oss om den är befogad", säger kriminalkommissarie Andreas Franke.

Efter den friande domen mot de fem män som stod åtalade för gruppvåldtäkten i Fittja riktade chefsrådman Erica Hemtke skarp kritik mot polisens utredning. 

Hon menar att den haft så stora brister att det varit omöjligt att fälla männen och att bristerna "varit rätt anmärkningsvärda".

Det har tidigare rapporterats om hur polisen initialt genomförde en teknisk undersökning av fel trappuppgång och att det tog 10 månader innan problemet upptäcktes och rätt trappuppgång man upptäckte problemet. Då gjordes en ny teknisk undersökning av rätt trappuppgång. 

– Vi utgår ju ifrån de uppgifter som lämnats till oss initialt när anmälan upprättats. Och initialt finns inget som tyder på att det skulle vara felaktiga uppgifter, säger kriminalkommissarie Andreas Franke, som varit chef för den polisgrupp som utrett ärendet.

Utredningen får också kritik för en vittneskonfrontation då kvinnan har fått se bilder på misstänkta gärningsmän. Polisen ska då ha lagt fram bilder på fyra personer och informerat kvinnan om att dessa personer är misstänkta i ärendet. 

– Jag kan inte svara på specifika frågor omkring den kritik som framförts mot vissa delar av utredningen, säger Andreas Franke. Det är för tidigt. 

Han säger att man nu ska titta på domen och gå igenom kritiken punkt för punkt tillsammans med den åklagare som lett förundersökningen. 

– Vi kommer ju givetvis ta det här på största allvar och gå igenom både domen och förundersökningen en gång till och titta på de här bristerna som det har pekats på, säger Andreas Franke till P1-morgon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".