Sopor
Sopor. Arkivbild. Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

Extra sopåkare för att klara sophanteringen i jul

1:13 min

Stockholms stad har tagit in extra sopåkare och extra containrar för att klara renhållningsarbetet när belastningen ökar i juldagarna och nyårshelgen.

Sophanteringen i Stockholm är hårt belastad. Stockholm Vatten och avfall får in nära 400 reklamationer – om dagen.

Situationen har varit ansträngd sedan entreprenadbytet i början av oktober i år. Läget har blivit bättre men värst drabbade är fortfarande de boende på Östermalm och Södermalm.

– Vi har redan nu en högre belastning i sophämtningen i och med att julen har börjat. Julbord och personalfester skapar mer avfall, säger Krister Schultz, vd vid Stockholm Vatten och avfall.

Belastningen ökar nu inför storhelgerna. Stockholm stad har satt in extra resurser i form av containrar och ambulerande sopbilar. Det sätts också in så kallade prioriterade hämtningar som görs av utomstående entreprenörer för att klara överansträngningen.

Stockholm Vatten och avfall har alltså fått in strax under 400 reklamationer om dagen i december, enligt statistik P4 Stockholm tagit del av. Det kan jämföras med strax över 1 000 reklamationer om dagen i början på oktober.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista