Buss
Foto: TT

Därför publicerar vi chaufförernas larm

P4 Stockholm har fått frågor kring nyheten att busschaufförer larmar om hur enkelt det är att stjäla en SL-buss. Här svarar agendachef Mårten Randberg varför vi väljer att publicera.

Vi ger inga instruktioner om hur man stjäl en buss. Däremot berättar vi ATT det är relativt enkelt om man vet hur man gör.

Anledningen att vi lyfter denna fråga är att frågan var väldigt aktuell efter terrordådet på Drottninggatan i april då fem människor omkom och flera skadades både fysiskt och psykiskt.

Då, i april, var det en intensiv diskussion i Sverige om hur stölder av tunga fordon kunde förhindras. Nu, åtta månader senare, berättar vi att förare reagerar eftersom de inte upplever att mycket har hänt.

I ljuset av attentatet på Drottninggatan tycker vi att detta är en oerhört viktig fråga att belysa. Och det är viktigt att ta upp frågan med bussbranschen om hur arbetet med att försvåra stölder av tunga fordon, i detta fall SL-bussar, ser ut.

På onsdag eftermiddag intervjuar vi Göran Forssén, utredare på bransch- och arbetsgivarförbundet Sveriges Bussföretag.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista