Nicholas Nikander har varit politiskt engagerad sedan han var 14 år. Nu, 23 år gammal, har han valts till kommunstyrelsens ordförande. Det finns fördelar med att vara ung i politiken, menar han.
Nicholas Nikander (L) ordförande för kommunfullmäktige i Nynäshamn Foto: Katrin Tetzlaff/Sveriges Radio

Ung politiker i Nynäshamn vill vara en förebild

Nynäshamnpolitiker: "Man har ett ansvar att använda sina åsikter"
2:38 min

Nicholas Nikander har varit engagerad inom Liberalerna sedan har var i 14-årsåldern och är nu, 23 år gammal, ordförande för kommunfullmäktige i Nynäshamn.

Det är ganska ovanligt att så unga personer utses till ordförande i kommunfullmäktige, och Nikander är en av de yngsta i landet. Han vill vara en förebild för andra unga som vill ge sig in i politiken.

– Ett hinder är nog att man inte tror att man inte kan vara med och påverka som ung. Det är viktigt att vara ett tydligt exempel så att andra ser att det är möjligt.

Ordförandeposten i kommunfullmäktige är i vissa kommuner en reträttpost som man ger till någon som är nära pensionsåldern, men 23-åringen Nicholas Nikander är inte den som lutar sig tillbaka.

– Jag ser det som en komplimang om någon tycker att jag vill förnya och förändra och inte göra allt som man alltid har gjort.

Vad betyder det för dig att få vara med och bestämma?

– Jag har alltid varit en som har tyckt en massa och jag anser att man har ett ansvar att använda sina åsikter i stället för att bara sitta och gnälla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".