Under december har besökare kunat lämna leksaker som inte längre används, till BVC i Blackeberg. De kommer i sin tur ges till utsatta barn.
1 av 3
Under december har besökare kunat lämna leksaker som inte längre används, till BVC i Blackeberg. De kommer i sin tur ges till utsatta barn. Foto: Emma Kirkhoff/Sveriges Radio
Paket under julgran
2 av 3
Klappar under granen på BVC i Blackeberg. Foto: Emma Kirkhoff/Sveriges Radio.
Victoria Strindefjord, BVC i Blackeberg.
3 av 3
Victoria Strindefjord, enhetschef vid BVC i Blackeberg. Foto: Emma Kirkhoff/Sveriges Radio

Skänkta leksaker blir julklappar till fattiga barnfamiljer

1:27 min

Alla har inte råd att ge barnen presenter i jul. På BVC i Blackeberg och Åkermyntan kan familjer med knapp ekonomi hämta julklappar till sina barn.

På barnavårdscentralen i Blackeberg har det varit stor åtgång på klapparna under granen.

– Vi får ju slå in julklappar på löpande band, så det har gått åt, säger enhetschef Victoria Strindefjord.

Varför finns det ett behov av att hämta en julklapp?

Vi vet att julen är en tuff tid ekonomiskt för många, med stora krav på att barnen ska ha mycket julklappar.

Under december har besökare på BVC i Blackeberg i Bromma och Åkermyntan i Hässelby kunnat lämna leksaker som de inte längre behöver. Gåvorna har slagits in i paket och skänks till föräldrar som annars inte skulle ha råd att ge sina barn julklappar.

Klapparna ligger under julgranen i väntrummet så att vem som helst ska kunna hämta ett paket, berättar Victoria Strindefjord.

– Man behöver inte fråga oss utan man kan gå rakt in och hämta. Det står en liten skylt att det är för de familjer som behöver, men vi lägger ingen värdering i vem som hämtar, säger hon.

Vad betyder det här för de barn som kanske annars inte får någon julklapp?

– Det är svårt att säga, men alla barn vill väl ha lite julklappar. Och det är väl toppen om man kan förgylla julen för små barn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista