Bibliotekarierna Emilia Forssblad, Helena Ahlin och Pontus Juth från Lidingö Stadsbibliotek.
Bibliotekarierna Emilia Forssblad, Helena Ahlin och Pontus Juth från Lidingö Stadsbibliotek. Foto: Mia Bryngelson/Sveriges Radio
Boktipsarna

Läsning i jul: en fantastisk, en vacker och en som är kul

8:13 min

Här är boktipsarnas bästa inför jul: En blivande nobelpristagare, en nyligen prisad barn och ungdomsbok och ett komiskt mästerverk.

Pontus Juth tipsar om Dumskallarnas sammansvärjning av John Kennedy Toole. En bok som han kallar för ett komiskt mästerverk:

 – Huvudpersonen är en försoffad trettioårig man som bor hemma hos sin mamma. Han är väldigt självupptagen och alldeles otroligt övertygad om sin egen förträfflighet och det moderna samhällets förkastlighet.

– Han är en sann antihjälte. Man är inte alls på hans sida, men han är väldigt rolig!

Emilia Forssblad tipsar om Sofi Oksanens debutroman Stalins kossor från 2003. En bok som hon tycker oerhört mycket om trots att hon inte har något alls gemensamt med huvudpersonen Anna.

Hon har en talang att skriva om människor så att alla känner igen sig.

– Jag hävdar att Sofi Oksanen kommer att få Nobelpriset i litteratur om några år! Hon är en lysande författare och boken är väldigt, väldigt bra, säger Emilia.

Helena Ahlins tips riktar sig till barn och unga från 9 år och uppåt. Fågeln i mig flyger vart den vill av Sara Lundberg som hon nyligen fick Augustpriset för. En bok med både text och vackra illustrationer som handlar om konstnären Berta Hanssons liv.

– Det är en fiktiv berättelse men som är inspirerad av Bertas liv och baserad på konstnärens egna anteckningar, brev och konst.

En väldigt vacker bok som innehåller både sorg och melankoli men även längtan och hopp och så handlar den förstås om konst.

Böckerna:
Dumskallarnas sammansvärjning av John Kennedy Toole
Stalins kossor av Sofi Oksanen
Fågeln i mig flyger vart dem vill av Sara Lundberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista