Två undomar hänger vid en busshållsplats.
Gengrebild. Foto: Annika af Klercker/TT

Lämnade kriminaliteten – nu hjälper han unga i riskzonen

"Unga vet inte vilka risker kriminella tar"
1:30 min

Han har själv levt ett liv i kriminalitet. Nu hjälper "Papis" unga som själva är i riskzonen. – De ser bara den "flashiga" sidan i den kriminella livsstilen.

"Papis", som inte vill gå ut med sitt riktiga namn, har själv sett upp till äldre killar med en kriminell livsstil, men när han såg sin lillebror följa samma spår kom vändpunkten.

Nu jobbar han på sociala insatsgruppen i Hässelby/Vällingby för att få unga killar och tjejer att välja en annan väg än den kriminella.

Ett av problemen är att de unga bara ser den "flashiga" sidan hos de som har en kriminell livsstil, säger Papis.

Du ska köra en Porsche, du ska ha en Rolex-klocka, du ska ha massa materiella saker. För att vara lyckad måste du ha allt det där. Annars är du ingenting.

Han menar också att kriminella inte visar att de mår dåligt eller vilka risker de tar med sin livsstil.

Ungdomarna vet inte om det förrän de har kommit en bit och då har de kanske hamnat lite för djupt in.

Att Papis själv har bott i området, jobbat på fritidsgården och känner killarna och tjejerna sedan de var små är en förutsättning för att nå unga. Det menar Therése Karlsson som är projektledare för sociala insatsgruppen i Hässelby-Vällingby.

– För de här yngre krävs det en tidigare relation. Det har Papis och därför får han kontakt med dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".