Kunnantalon kyltti, jossa lukee "Botkyrkan kunta on suomen kielen hallintoalue" ruotsiksi ja suomeksi.

Botkyrka ändrar sig: Pedagogerna i finska blir kvar

Därför får pedagogerna i finska vara kvar
0:47 min

Botkyrka kommun lovar nu att modersmålspedagogerna i finska inte tas bort från kommunens förskolor efter årsskiftet. Det rapporterar Sisuradio.

Botkyrkan kunnan uusi kanta: Suomen kielen äidinkielen pedagogeja ei poisteta

Botkyrka kommun har beslutat att sluta använda sig av modersmålspedagoger i förskolan. Pedagogernas uppgift har varit att träna barnen i deras respektive modersmål.  

Beslutet var tänkt att gälla alla språk, även det nationella minoritetsspråket finska.

Detta trots att kommunen tillhör finska språkets så kallade förvaltningsområde och ska därmed erbjuda förskoleverksamhet helt eller delvis på finska till alla som begär det.

Beslutet har väckt massiva protester framför allt bland den sverigefinska minoriteten i kommunen.

Efter ett möte mellan kommunens och sverigefinnarnas representanter på tisdag den 19.12 så meddelade kommunen att man ändrar sig.

– Vi upphör att använda oss av modersmålspedagoger i andra språk, men har kvar dem i finska, som är ett nationellt minoritetsspråk, förklarar Christina Carlsson, verksamhetschef för de kommunala förskolorna i Botkyrka.

I kommunen finns i dag 33 barn som får modersmålsträning i förskolan i finska med hjälp av en särskild pedagog.

Att sluta använda sig av modersmålspedagogerna i förskolan är en del av kommunens sparprogram där man sett över nästan all verksamhet som man enligt lag inte behöver ha.

– Vi är skyldiga att erbjuda förskoleverksamhet helt eller delvis på finska enligt lag, så det måste vi fortsätta att göra, säger nu Emanuel Ksiazkiewicz, ordförande i kommunens utbildningsnämnd.

– Efter det här mötet ska vi också se över om vi behöver öppna nya avdelningar där verksamheten är helt eller delvis på finska, förklarar Ksiazkiewicz.

Carlsson och Ksiazkiewicz säger att modersmålspedagogerna i finska får vara kvar åtminstone så länge som de nya finskspråkiga förskoleverksamheterna utreds.

Kommunen anser nu också att man behöver erbjuda modersmålsträning med hjälp av personal som kan språket i fråga även i de andra nationella minoritetsspråken, det vill säga jiddisch, meänkieli, romani chib och samiska.

– I dagsläget har vi ingen som har modersmålsträning i de språken, men om efterfrågan uppstår måste vi förse de barnen med det stödet, säger Emanuel Ksiazkiewicz.

Den sverigefinska gruppen som organiserat protesterna mot beslutet om modersmålspedagogerna, ser kommunens nya besked som en delseger.

Föräldern Andreas Ali Jonasson är en av initiativtagarna till protesten.

– Som sverigefinne är jag så klart nöjd med att de har dragit tillbaka beslutet om modersmålspedagogerna i finska, men det är fortfarande alla de andra språken, förutom minoritetsspråken, som blir av med modersmålspedagogerna, så protesterna fortsätter.

 

 

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".