Hets mot folkgrupp vid manifestation

3:40 min

En grupp personer har stört ordningen vid en manifestation mot antisemitism som hålls på Raoul Wallenbergs torg vid Nybroplan i Stockholm.

– Det rörde sig om ett antal personer som bland annat skrek diverse ord, i syfte att störa manifestationen, vilket de lyckades med, säger polisens pressinformatör Anna Westberg.

– Vi hade ett antal resurser på plats, och det resulterade i att en person blev gripen för hets mot folkgrupp, och man avlägsnade också fem personer som också har stökat, säger hon.

Hur många personer som var där och, som polisen kallar det, ”stökade”, har Anna Westberg inga uppgifter om. Hon vet inte heller exakt vad personerna har ropat.

– Men en blev gripen för hets mot folkgrupp, så man har uppenbarligen skrikit något som går in under den rubriceringen, säger Anna Westberg.

Enligt Expressen deklarerade personerna som störde att de tillhör den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen.

Runt 150 personer deltog i manifestationen där bland andra statsminister Stefan Löfven (S), kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP), Centerpartiets Annie Lööf och Liberalernas Jan Björklund håller tal.

Efter att de störande personerna avlägsnats kunde manifestationen fortsätta. Den avslutades strax efter klockan 19, enligt polisen.

Polisen har inga uppgifter om att någon skulle ha blivit fysiskt skadad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista