Göran Forssén, utredar vid Sveriges Bussföretag
Göran Forssén, utredare vid Sveriges Bussföretag. Foto: Ulf Bungerfeldt/Sveriges Radio

Utredare: Skärp rutinerna kring bussäkerhet

1:37 min

Branschen bör göra det svårare att stjäla en buss, menar utredare Göran Forssén. Men det är en komplex fråga som kan ta lång tid att lösa.

Efter att flera busschaufförer larmat om hur lätt det är att stjäla en SL-buss har reaktionerna inte låtit vänta på sig.

Göran Forssén, branschutvecklare för Trygghet och Säkerhet vid Sveriges Bussföretag, säger till P4 Stockholm att han blev förvånad över att det var ett hundraprocentigt fokus på lastbilar efter dådet på Drottninggatan.

– Bussar är ju också tunga fordon. Jag har faktiskt väntat på att någon skulle ställa frågan om hur lätt eller svårt det är att stjäla eller kapa en buss, säger han.

Han medger att det finns en uppenbar stöldrisk om SL-bussar står uppställda på Stockholms gator och går att starta med ett par handgrepp.

– Det går att stjäla en buss, men det är inte jätteenkelt. Det gäller för oss att försvåra ytterligare, göra det än mer komplicerat att komma över en buss, säger Göran Forssén.

Men hur det ska gå till är en fråga som är ganska komplex och svårlöst. Framför allt handlar det om att få alla inblandade parter, alltifrån företagen som kör busstrafik till busstillverkarna och de som äger fordonen, att dra åt samma håll.

– Det kommer att ta tid, säger Göran Forssén.

Han pekar på stora skillnader mellan bussfabrikat, avtalslängder och upphandlingar.

– Det skiljer sig mellan bussarnas fabrikat och utförande, där bussarna är utformade som beställarna har önskat när de upphandlat trafiken. Det finns ingen direkt patentlösning.

– Avtalet löper ju dessutom långa perioder, ofta åtta år eller mer, så det här är inget man ändrar över en natt.

Branschen bör som första åtgärd skärpa rutinerna, menar Forssén.

– Jag tror det enklaste är att skärpa rutinerna och att försöka få alla anställda på bussföretagen att inse vikten av att ha rutiner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista