Bland annat kan man hitta information om vilka lås polisen använder sig av.
1 av 2
Bland annat kan man hitta information om vilka lås polisen använder sig av.
Ritningar över polishus går att hitta.
2 av 2
Ritningar över polishus går att hitta.

Känslig information om polishuset på Arlanda låg öppet på nätet

Detaljerade ritningar har legat öppet på servrar
2:49 min

Detaljerade ritningar över polishuset på Arlanda och flera andra polishus runt om i landet har legat öppet på polisens servrar tillgängliga för vem som helst att ladda ner.

Filerna lades ut i samband med byggupphandlingar som gjordes mellan 2010 och 2015.

I ritningarna står det bland annat tydligt plats för vapenvård, förhörsrummens placering, exakta platsen för övervakningskameror eller typ av lås som används, publicerade vid upphandlingar för om och nybyggnation av polisstationer men som senare glömde att plocka bort. 

Lars Björsund, säkerhetsskyddschef på polisen, säger att det är olyckligt att ritningarna ligger ute.

– De här ritningarna borde plockats bort när upphandlingen var genomförd.

Genom en enkel sökning på nätet kunde vi hitta detaljerade ritningar över flera polisstationer i exempelvis Arvidsjaur, Strängnäs, Arlanda samt arrestens rastgård i Norrköping.

 

I ritningarna kunde vi exempelvis hitta information om utrymmen som används för vapenvård, förhörsrummens placering, exakta platsen för övervakningskameror och typ av lås som används.

Information som polisen publicerade vid upphandlingar för om och nybyggnation av polisstationer men som senare glömde att plocka bort.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp säger att det är mycket känslig information som kan skada polisen om det hamnar i händerna på kriminella.

– Det är allvarlig säkerhetsmiss att det ligger ritningar över rastgårdar, dimensionen på säkerhetsdörrar och vilka områden säkerhetskamerorna täcker. Det bör helt enkelt inte ligga ute.

Utöver ritningarna hittade vi också rekommendationer från polisledningen om vilka lås man bör använda i olika utrymmen.

Lars Björsund säger att rekommendationerna har några år på nacken men samtidigt vill han inte svara på frågan om rekommendationerna tillämpas än idag.

– Jag kan inte svara på det faktiskt och jag avböjer att kommentera ytterligare säger Lars Björsund till P4 Östergötland.

Efter vår granskning meddelar polisen att de nu börjat rensa filerna från nätet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".