Väljare röstar.
Arkivbild. Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Svårare för småpartier vid nästa val

1:17 min

I valet 2018 gäller en ny lag som innebär en spärr mot småpartier även i kommunvalet. Ett av de partier som lever farligt är Österåkerspartiet, som i senaste valet fick 2,7 procent av rösterna.

I det kommande valet blir gränsen i Österåker 2 procent.

– Vi är ju inte så jätteglada åt det där för att det ger oss mindre chanser att komma in i kommunfullmäktige, säger Österåkerspartiets ordförande Lennart Berneklint.

I valet 2018 införs en procentgräns till kommunfullmäktige, något som redan finns i valen till riksdagen och till landstingsfullmäktige. I kommunvalen blir den nya spärren mot småpartier två procent i mindre kommuner – de som får mindre än två procent blir alltså utan mandat.

I större kommuner som har mer än en valkrets blir den nya spärren tre procent, något som kommer att gälla i till exempel Stockholm.

I Österåker blir spärren två procent, men Lennart Berneklint är kritisk till förändringen.

– Vi är totalt elva partier i vår kommun och vi är ju i alla fall fem partier som påverkas av det här eftersom vi har väldigt många som ligger runt två-tre procent.

– Och det är klart att då får vi jobba, det är ju bara så. Det påverkar demokratin i negativ riktning, säger Lennart Berneklint.

Vad tror du att den här förändringen kommer att få för våra kommuner i stort?

– Konsekvenserna är väl inte riktigt klara, men risken är ju att fler små partier försvinner ur kommunfullmäktige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista