Ungdomsråd Spånga-Tensta
Ett ungdomsråd skulle stärka ungas självkänsla. Det tror Enbacksskolans elever Afnan Ezadin, Somaya Abou-Gabal och Esrom Abreham. Foto: Christy Chamy/Sveriges Radio

Ungdomar i Tensta vill påverka beslutsfattare

1:49 min

Många unga i Spånga-Tensta tror att ett ungdomsråd kan minska gapet till politiken. Men stadsdelsnämnden skrotar planerna på ett råd – de menar att det saknas förutsättningar.

En kartläggning som Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning beställt visar att 42 procent av de tillfrågade eleverna i stadsdelen anser att ett ungdomsråd i området behövs.

Somaya Abou-Gabal, Esrom Abreham och Afnan Ezadin går på högstadiet på Enbacksskolan i Tensta. De ser bara fördelar med ett ungdomsråd.

– Alla borde veta vad unga personer tänker och tycker, för vi ser andra problem, säger Somaya Abou-Gabel.

Eleverna är eniga om att ett ungdomsråd kan förbättra ungas livsvillkor. Esrom Abreham lyfter möjligheten för unga att få sin röst hörd.

– Många ungdomar, om man får höra deras åsikter kanske politikerna får bättre idéer. Om du har ett ungdomsråd kommer vad alla tycker höras av politikerna, säger Esrom Abreham.

Bland annat står miljöfrågor, att skapa aktiviteter för unga och att lära sig att påverka beslutsfattare i topp på listan över vad ungdomarna vill arbeta med.

Enligt eleven Afnan Ezadin skulle ett ungdomsråd även bidra till att minska gapet mellan beslutsfattare och ungdomarna.

– Det är många i Tensta som tror att politikerna inte bryr sig om vad man tycker. Och då får de ett slags hat mot samhället. Så om vi får vår röst hörd så tror jag att samhället bara blir bättre, säger hon.

Men politiker ratar delvis förstudien. Flera av stadsdelens skolor valde att inte engagera sig i förstudien och stadsdelsnämnden beslutar nu att stadsdelens demokratiarbete i stället ska ske via fritidsgårdarna.

Det här är ett ungdomsråd

Ett ungdomsråd är ett lokalt forum för inflytande, skapat för och av unga.

Alla ungdomsråd bedriver politiskt påverkansarbete och arbetar för att skapa en bättre miljö och öka inflytandet för unga i sin kommun, stad eller stadsdel.

Ungdomsråd kan till exempel skapa mötesplatser och anordna evenemang, eller fungera som remissinstans till kommunfullmäktige.

Källa: Sveriges Kommuner och landsting (SKL)

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista