Messingen
Ungdomshuset Navet ligger i kulturhuset Messingen. Foto: Lasse Persson/Sveriges Radio

Alliansen i Väsby vill stänga nya ungdomshuset

1:31 min

Den borgerliga oppositionen i Upplands Väsby vill tillfälligt stänga kommunens nya ungdomshus Navet. Enligt partierna är ungdomshuset en stor orsak till den senaste tiden oroligheter i kulturhuset Messingen.

– Det är särskilt sedan öppningen av Navet som det har blivit oroligt. Därmed vill vi se över lokaliseringen av den verksamheten, säger oppositionsrådet Oskar Weinmar (M). 

Det är bara några veckor sedan som Upplands Väsbys nya ungdomshus Navet öppnade i kulturhuset Messingen i centrala Upplands Väsby. Men redan nu vill den borgerliga alliansen tillfälligt stänga ungdomshuset.

Enligt partierna har Navet inte blivit den trygga plats som det var tänkt. Oscar Weinmar (M) menar att både invånare, polis och ungdomshuset själva  har rapporterat om stök, bråk och slagsmål i anslutning till ungdomshuset de senaste veckorna.

Det finns flera andra verksamheter i Messingen, bland annat Väsby nya gymnasium med 700 elever. 

Hur säkra är ni på att stöket beror på ungdomshuset? 

– Det går inte att helt dra de slutsatserna, men vi vet att det har blivit stökigare sedan ungdomshuset öppnade. Närboende berättar att det är stök och bråk på kvällarna när ungdomsgården är öppen, säger Oskar Weinmar.

Ni vill stänga Navet tillfälligt. Vart ska ungdomarna ta vägen under tiden? 

– Det är något för förvaltningen att svara på. Under tiden som man pausar verksamheten i huset, vill vi se över om det finns en bättre lokalisering för ungdomsgården.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista