Nurcan Gültekin på Svenska Bostäder.
1 av 2
Nurcan Gültekin på Svenska Bostäder står framför prototypen av framtidens Husby centrum.
Trygghetskarta Husby
2 av 2
Svenska Bostäders hyresgäster fick markera platser i centrala Husby de upplevde som otrygga redan år 2009. Foto: Christy Chamy/Sveriges Radio
FEMINISTISKA STADSPLANERINGEN I HUSBY

Feministisk stadsplanering ska hjälpa kvinnor röra sig fritt

1:43 min

Den feministiska stadsplaneringen i Husby centrum börjar ta form. Husby är först ut i länet. "Det ska finnas platser där kvinnor kan röra sig fritt", säger samordnare Nurcan Gültekin.

Det var hösten för två år sedan som det kommunala bostadsbolaget Svenska Bostäder organiserade dialogmöten med kvinnor om hur man skulle få ett mer inkluderande centrum.

Detta efter att Stockholm bestämt att skriva in krav på feministisk stadsplanering i ägardirektiven för de kommunala bostadsbolagen.

– Vi skapar harmoni i hela Husby centrum. Det ska finnas platser där kvinnor kan ta plats och fritt kunna röra sig, utan att vara rädd. Det ska vara tilltalande och det ska vara lockande, säger Nurcan Gültekin, samordnare för social hållbarhet på Svenska Bostäder i Järva.

Husby är först ut i länet med feministisk stadsplanering, som P4 Stockholm kunde rapportera om under hösten 2015.

I dag är det ljudet av ombyggnationen av Husby centrum som boende och besökare möts av.

Tunnelbaneuppgången på torget ska byggas om och bli öppnare och mer levande. Fler familjeaktiviteter ska arrangeras, en offentlig toalett ska göra vardagen enklare för kvinnor med småbarn och en körskola ska erbjuda kvinnor billigare körkortsutbildning.

Målet är att centrumet ska bli en naturlig plats att vistas i även för kvinnor och deras barn. Centrala Husby har alltför länge ansetts vara otryggt och ett vardagsrum för männen.

Sedan tidigare har det beslutats om att centrala Husbys tre torg ska få olika inriktningar. Åtgärderna är ett resultat av de fem workshops som bostadsbolaget bjudit in till med onlinenätverket Streetgäris, kvinnor från närområdet och forskare.

Fler kvinnliga företagare i centrum och insatser som leder till arbete stod högt på agendan hos kvinnorna. I dag har ett antal kvinnor fått korta anställningar vid evenemang som bostadsbolaget arrangerar och ungdomar tilldelats praktikplatser.

Men att få hit kvinnliga näringsidkare visade sig vara svårt.

– Det är den största utmaningen. Det finns ju folk som vill men vi kan ju inte ta vem som helst utan vi vill ju ha verksamheter som verkligen fungerar här, säger Nurcan Gültekin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista