Det fyrvrkeriförbud som infördes tidigare i år var en trygghetsåtgärd, säger Henrik Thunes (M).
Det fyrvrkeriförbud som infördes tidigare i år var en trygghetsåtgärd, säger kommunstyrelsens ordförande Henrik Thunes (M). Foto: Sveriges Radio/TT

Försäljare överklagade – fyrverkeriförbud hävs

1:43 min

Tidigare i år införde Sollentuna kommun ett förbud mot fyrverkerier. Men beslutet överklagades till Förvaltningsrätten som i maj upphävde de nya reglerna.

Henrik Thunes (M), kommunstyrelsens ordförande i Sollentuna, beskriver införandet av fyrverkeriförbudet tidigare år som en trygghetsåtgärd.

– I Sollentuna arbetar vi mycket aktivt med att öka tryggheten. Vi vill ha ett Sollentuna som är tryggt för alla. I det arbetet ingår stort och smått och en del i det är faktiskt fyrverkeriförbudet, säger han.

De nya regler som Sollentuna kommun införde i januari innebar ett förbud mot användning av fyrverkerier i hela kommunen året om med undantag för två timmar kring tolvslaget på nyårsafton och två timmar på valborgsmässoafton.

Men beslutet överklagades av Sollentunabon John Sköld, som bland annat jobbar med återförsäljning av pyrotekniska varor. Han var framför allt kritisk till att förbudet inte tillät dispens för fyrverkeriarrangemang vid evenemang och tillställningar. 

– Det jag antar att Sollentuna kommun vill få bort är det här småsmällandet som sker. Det är väl det som folk i kommunen i allmänhet vill få bort. Vi vill självklart också få bort småsmällandet kors och tvärs. Men vi vill ändå att man vid arrangemang ska kunna fyra av fyrverkerier, säger John Sköld.

Sollentuna kommun har överklagat förvaltningsrättens beslut och Högsta förvaltningsdomstolen kommer ta beslut om prövning i början av 2018. Men så här i nyårstider hade Henrik Thunes gärna sett att fyverkeriförbudet varit på plats.

– Jag kan tänka mig att det kommer pangas och smällas betydligt mer på nyårsafton alla dygnets timmar än om vi hade haft förbudet på plats. Det är en tråkig utveckling i så fall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista