Vägglöss i Stockholm
Under 2017 sanerades Stockholms läns vårdlokaler mot vägglöss 43 gånger. Foto: Anticimex

Vägglöss sprids i Stockholms vårdlokaler

Locum: "Vi ser tyvärr en jätteläskig trend"
1:39 min

Vägglöss har blivit en vardagsfråga för fastighetsägare. Nu ökar också antalet saneringar i länets vårdlokaler.

Enligt Christina Hallberg, kommunikationsdirektör på landstingets fastighetsförvaltare Locum, beror det ökande antalet vägglöss på en generell ökning i samhället.

– Vägglöss ökar i en mängd andra fastigheter också, till exempel bostadshus. Vi ser tyvärr en jätteläskig trend överhuvudtaget. Där det vistas människor kan det också komma vägglöss. Det är vi människor som bär med oss dem och inget som uppstår i lokalen, säger hon.

Vägglössen har ökat markant i Sverige de senaste tio åren. Det visar siffror från saneringsföretaget Anticimex. Christina Hallberg säger att vägglushantering numera är en vardagsfråga för många fastighetsskötare.

– Bland många andra fastighetsspecifika frågor finns frågan om vägglöss med som en vardagsfråga. 

Vägglöss sprids framför allt genom föremål som exempelvis resväskor eller begagnade möbler. Ökningen av vägglöss kan delvis förklaras med att allt fler svenskar reser men också med en okunskap om hur vägglöss sprids.

Christina Hallberg säger att Locum inte vidtagit några nya åtgärder mot vägglöss i landstingets vårdlokaler men att sanering alltid är prioriterat.

– Vägglöss ska inte finnas någonstans, allra minst i en sjukvårdsmiljö där personer vistas för att de är sjuka eller för att det är en arbetsmiljö. Det är därför vi är så måna om att så snabbt som möjligt komma dit och sanera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".