Kristoffer Tamsons och en buss.
1 av 2
Kristoffer Tamsons. Foto: Sveriges Radio
Erica Ullberg (S): Foto: Helen Ling /Sveriges Radio.
2 av 2
Erica Ullberg (S) oppositionslandstingsråd. Foto: Helen Ling /Sveriges Radio.

Här pressas Tamsons (M) om SL-bussars stöldrisk

9:26 min

Många har reagerat på P4 Stockholms uppgifter om hur lätt det är att stjäla en SL-buss. Trots upprepade frågor vill trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) inte medge att det finns en stöldrisk.

P4 Stockholm har under veckan rapporterat om hur enkelt det är för en obehörig att stjäla och köra iväg med Stockholms SL-bussar, trots att bussförare tidigare varnat för systemet.

Oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S) har reagerat kraftigt på uppgifterna och kräver att landstingsmoderaterna sätter sig ner med operatörerna, beställare och fordonsägare  

I en lång intervju med Ylva Lilja pressas trafiklandstingsråd Kristoffer Tamsons (M) att kommentera varför det är så lätt att stjäla en SL-buss.

– Det är en av många säkerhetsfrågor vi är på. Redan innan terrordådet i april tog vi initiativ till ett samlat grepp med bildandet av ett nationellt råd för järnvägs- och kollektivtrafikskydd, säger han inledningsvis.

Men har du någon kommentar till att det är så lätt att stjäla en SL-buss?

– Bussar ser i praktiken likadana ut i hela Sverige, det finns inte någonting som heter SL-buss.

Men nu är vi i Stockholm.

– Ja, men vi arbetar med Sveriges Bussföretag (branschförbundet, reds anm.) bland annat i att värka fram standarder för vad en buss ska vara. Skulle varje län och varje stad sitta med sin egen teknik...

Nej, det verkar orimligt. Men det är lätt att stjäla en buss, vad säger du om det?

– Det är en av frågorna vi måste jobba mer med, inom ramarna för standardiseringsarbetet som fortgår och som vi varit drivande kring från SL och SLL:s sida. Men det är viktigt att vi gör det tillsammans och ser till hela Sverige.

Hör hela intervjun med Kristoffer Tamsons

Flera busschaufförer har hört av sig till P4 Stockholm och vittnat om sin oro för stöldrisken med bussarna. Tamsons får upprepade gånger frågan om hur han ser på chaufförernas oro men kan inte ge något konkret svar.

– Det är frågor som vi jobbar med. Det försiggår mycket dialog inom branschen där vi är en drivande aktör och vi är tydliga med att trygghet och säkerhet är viktigt. Det handlar om att kunna lugna dem med att vi är på de här frågorna.

Något specifikt möte med bussbolagen ser inte ut att bli av i närtid.

På frågan om Tamsons tänker upprätta en specifik åtgärdsplan – kravet från Ullberg – börjar landstingsrådet att ifrågasätta Ullbergs kompetens.

– Man får ursäkta Erika Ullberg med att främst vara en sjukvårdspolitiker.

– Vi har ju tagit initiativ till att samla, ta ett samlat grepp kring de här frågorna med bland annat det nationella rådet och genom att lyfta trygg- och säkerhetsfrågor med kollektivtrafikaktörer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista