Akutmottagningen för våldtagna på Södersjukhuset i Stockholm
Akutmottagningen för våldtagna på Södersjukhuset i Stockholm Foto: Erik Nylander/TT

Dubbelt så många unga söker vård efter våldtäkt

1:11 min

Antalet kvinnor och flickor som söker sjukvård efter våldtäkt på Södersjukhuset har ökat. Störst är ökningen bland flickor under 18 år.

Läkare vid Ungdomsenheten vid Sachsska barn- och ungdomssjukhuset och Akutmottagningen för våldtagna på Södersjukhuset larmar om att allt fler flickor och kvinnor söker sig till mottagningarna efter att ha blivit utsatta för sexuellt våld. Det skriver läkarna Maria Grundel, Pia Jakobsson Kruse och Anna Möller på DN Debatt i dag.

Under årets första halvår fördubblades antalet flickor under 18 år som sökte sig till Södersjukhuset, jämfört med samma period i fjol. Totalt kom 12 procent fler kvinnor till akutmottagningen för våldtagna. Därmed var den största ökningen bland unga tjejer, vilket oroar läkarna bakom debattartikeln.

Totalt var det 392 personer som kom till mottagningarna och ungefär en femtedel av dem var under 18 år.

I de flesta fall är förövaren någon som den utsatta känner. Det kan vara en partner, vän eller tillfällig bekant. Ungefär 15 procent av de kvinnor som kommer till Södersjukhuset är överfallsvåldtäkter.

– Den vanligaste berättelsen är att man är i ett socialt sammanhang, har druckit alkohol och det blir för sent att ta sig hem. Man lägger sig på en soffa och sover och vaknar av att någon man mer eller mindre känner utför sexuella handlingar på en, berättar Anna Möller, överläkare på Akutmottagningen för våldtagna på Södersjukhuset.

Psykiskt mår de utsatta flickorna och kvinnorna ofta väldigt dåligt. En del känner sig osäkra på om det som de blivit utsatta för faktiskt var ett övergrepp.

– De känner sig kränkta, fyllda av skuld och skam. När de inser att någon håller på med dem när de vaknar, ifrågasätter de varför de inte reser på sig och går hem. Många beskriver att det blev som paralyserade. De lägger mycket skuld på sig själva, säger Anna Möller. 

Läkarna på Södersjukhuset vill se flera förändringar i arbetet mot sexuellt våld. Till exempel vill de se ett mer genomgående förebyggande arbete, som börjar i skolan och där män och pojkar blir mer involverade.

– En enkel grej är att förbättra sexualundervisningen. Få intresserade personer att hålla i undervisningen. Det kanske inte är klassläraren utan skolsköterskan som man ska skicka på utbildning. Vi som är föräldrar behöver prata med våra söner om vad om är okej, säger överläkare Anna Möller.

Dessutom välkomnar författarna förslaget om en ny samtyckeslag. De vill även se ökad kunskap inom vården och högre säkerhet för unga på nätet.

Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet har andelen kvinnor som utsatts för sexualbrott ökat sedan 2014. Andelen har ökat från nästan två procent till drygt fyra procent förra året. Förra året anmäldes 20 300 sexualbrott i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista