John Mirelv, anläggningschef för Hammarbybacken vid en av anläggningens snökanoner.
John Mirelv, anläggningschef för Hammarbybacken vid en av anläggningens snökanoner. Foto: Daniel Wiorek/Sveriges radio.

Snöbrist oroar Stockholms skidanläggningar

1:41 min

Det förhållandevis varma vädret skapar oro för de som driver länets skidanläggningar.

Andreas Häggqvist är anläggningschef för Flottsbro friluftsområde i Huddinge. Där är backarna ändå inte helt gröna:

– Vi har en del snö i dem efter de timmar vi har kunnat lägga snö. Men det är såklart inte supermunternt att stå här mitt i jullovet när man skulle vilja ha anläggningen full med skidåkande gäster, säger Andreas Häggqvist.

En vecka med minst fem minusgrader krävs för att snökanonerna ska kunna producera tillräckligt med snö så att en hel backe kan öppna.

Ragnhildsborgsbacken i Södertälje drivs av Friluftsfrämjandet. Där har anmälningar gjorts under hösten till skidskola som är tänkt att starta om drygt två veckor. Roger Strandberg är en av dem som jobbar där ideellt:

– Det finns en viss nervositet såklart. Om det inte blir minusgradet och de väderförhållandena som vi behöver så kommer vi kanske inte kunna öppna till 13 januari när skidskolan börjar, säger han.

– Vi har ju många förväntansfulla barn och föräldrar och vår närregion som vill komma till vår backe och åka och umgås, säger Roger Strandberg.

Utan snö skjuts starten fram och eventuellt får två kurstillfällen hållas på samma dag. I värsta fall kan man som kund få pengar tillbaka.

I Hammarbybacken i Stockholm finns ett tunt vitt lager i en tredjedel av backen. Anläggningschefen där säger att med mindre snö i mellandagarna förra året lyckades de ändå öppna den 14 januari, så han känner trots all tillförsikt.

I Flottsbro börjar säsongspersonalen arbeta den 8 januari.

– Har vi ingen snö den åttonde så får vi hitta på lite andra saker att göra helt enkelt. Vi driver ju också en camping och stugby här ute så då finns det en hel del arbete där uppe som man kan tidigarelägga som man skulle gjort senare under våren, säger Andreas Häggqvist.

Vad innebär det för er då om ni inte kan öppna alls eller bara ha väldigt lite öppet en säsong?

– Det är ju såklart att det påverkar möjligheten att utveckla och driva anläggningen, det är ju nu vi ska tjäna pengar, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista