Polishuset i Södertälje.
Målet är att bygga förtroende på platser där polisen tidigare har haft svårt att bygga relationer med medborgare. Foto: Maja Suslin/TT

Stöd till anhöriga ska lösa mord

1:03 min

Specialutbildade utredare har blivit kontaktpersoner för anhöriga till mordoffer i områden där förtroendet varit lågt. Nu sprids metoden till resten av landet.

Metoden kallas FLO och är hämtad från Storbritannien och anpassad efter svenska förhållanden.

Tanken är att anhöriga och familj ska ha en personlig kontaktperson från polisen, som kan hjälpa till med behov som familjen kan ha. Målet är att stärka polisens förtroende i områden där förtroendet sedan tidigare är lågt och där det finns problem med allvarlig brottslighet och gängkriminalitet.

– Det är ett sätt att få förtroende för polisen i ett område där vi har ganska lågt förtroende, och där vi är beroende av att människor pratar med oss för att vi ska kunna lösa brott, säger Linda Holmkvist Borgsved, utredare av grova brott på polisen. 

Anhöriga till en person som har dött som en följd av brottslighet får ett direktnummer och hjälp och stöd med praktiska saker. Metoden har enligt polisen varit lyckad och nu kommer 22 utredare i landet att utbildas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista