Pensionären Vibeke Bouchette kedjade fast sig i protest
Pensionären Vibeke Bouchette kedjade fast sig i protest Foto: Kay Karlsson/privat

Äldre kedjar fast sig i protest mot bygge

1:36 min

Invid Danvikshem i Nacka pågår en konflikt kring bygget av ett nytt bostadsområde intill ett seniorboende där åtskilliga boende har svårt att gå. Bygget gör att många av de äldre får svårt att ta sig ut.

Istället riskerar dom att bli instängda och isolerade i sina lägenheter.

Kay Karlsson bor själv på seniorboendet, och säger till P4 Stockholm att det kommer bli betydligt längre att gå framöver till exempelvis bussen och den närbelägna matbutiken.

– Dessutom lutar vägen kraftigt på flera ställen, vilket försvårar för den som går med rullator, säger hon.

Nyligen fick de upprörda känslorna också en av de gamla att kedja fast sig vid ett träd, i protest mot det pågående bygget - och de konsekvenser det medför - för de som bor på  Finnbodabergets seniorboende.

Det som rör upp känslorna är att bostadsbolaget HSB just nu och i flera år framöver bygger ett område som ska kallas Finnboda Trädgårdar alldeles invid Finnbodabergets seniorhus. Under byggnationen kommer den vanliga gångvägen att spärras av, en väg som många av dom äldre brukar ta för att på en smidigt sätt ta sig till närmaste busshållplats. 

Ett högt byggstängsel omger just nu byggområdet, och för att kunna ta sig ut överhuvudtaget och för att ta sig till bussen kommer de gamla på seniorboendet  under byggtiden att vara hänvisade till över en halv kilometer gångväg med brant lutning.

– I det här huset bor just nu nästan 180 äldre. Uppemot var tredje har problem att röra sig, så att ta sig uppför en brant backe med rullator kommer få att klara av, säger Kay Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista