Zohana och Nourseen
Lilla Nourseen, 2 år, riskerar att bli statslös på grund av att israeliska ambassaden inte vill registrera henne som israelisk medborgare. Mamma Zohana är orolig att familjen ska utvisas till Israel. Foto: Urban Hamid/Sveriges Radio

Utvisningsbeslut mot Nourseen kvarstår

1:22 min

Den palestinska flickan Nourseen är statslös. Nu sitter hon i kläm mellan svenska och israeliska regelverk.

Den palestinska familjen, som P4 Stockholm tidigare har berättat om, kom till Sverige i mitten av 2015 för att söka asyl.

Mamman, pappan och deras son är alla israeliska medborgare.

I oktober samma år föddes Nourseen. Några månader senare fick familjen avslag på sin asylansökan. Det var början på familjens problem. 

Trots att familjen Salman gjort allt vad den kunnat för att registrera, Nourseen, sin nu drygt tvååriga dotter som israelisk medborgare, vägrar israeliska ambassaden i Stockholm att ge med sig.

– Vi är varken här eller där. Vi är någonstans mitt emellan.

Så beskriver Zohana familjens situation. Hon känner att hela familjen befinner sig i något slags utanförskap på grund av att man saknar personnummer.

– Vi kan inte studera svenska. Vi kan inte få något internetabonnemang eller teckna medlemskap på gymmet, förklarar Zohana.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista