Ormen Orminge
1 av 4
Foto: Daniel Wiorek/Sveriges Radio
Ormen Orminge
2 av 4
Foto: Daniel Wiorek/Sveriges Radio
Ormen Orminge
3 av 4
Margus Pöldma, bas, Björn Wiklander, gitarr, Ludde Leijonborg, gitarr. Foto: Privat
Ormen Orminge
4 av 4
Björn Juhl, gitarr, Rickard Klinthäll, sång, Niklas Cerderberg, bas, Rickard Ahl, trummor, Johnny Solberg, gitarr Foto: Privat

Stor oro för musikföreningen Ormens framtid

3:33 min

Efter 38 års verksamhet kan nu musikföreningen Ormen i Nacka snart stå utan lokaler. Lokalerna dom använder ska rivas och någon ersättning finns inte ännu.

I tio år har Nacka kommun lovat den klassiska musikföreningen nya lokaler, men när Ormen blir vräkta i april, har de inga nya att flytta in i. 

– Det som man blir upprörd över är att de har lovat något i tio års tid och inte håller det, säger Rikard Klinthäll, styrelseledamot i Ormen.

Nacka kommun ska bygga bostäder där musikföreningen nu huserar. Det fanns 2007 en finansiering för en utbyggnad av Boo folkets hus, där Ormen och Nacka musikskola skulle kunna vistas.

– Sen hände absolut ingenting. Sedan dess har dessa löften upprepats i tio års tid, och ingenting har hänt, säger Rikard Klinthäll.

Är det kommunens skyldighet att ordna det här åt er?

– Vi betalar hyra som alla andra. Jag tycker inte att det är kommunens skyldighet att de ska ordna en plats åt oss att repa, men de har lovat det här i tio års tid, och nu anser de att de inte har någon skyldighet att ställa upp med nya lokaler.

Hur känns det för dig?

– Det känns skitsurt. Jag blir upprört, säger Rikard Klinthäll.

Kommens kultur- och fritidsdirektör, Anders Mebius, menar dock att det inte är helt kört för Ormen.

– Vi har inte möjlighet att erbjuda någon lokal just nu, men vi jobbar med att hjälpa dem på många sätt, med kontaktuppgifter till andra fastighetsägare, säger han.

Anders Mebius understryker att lösningen med utbyggandet av Boo folkets hus fortfarande inte är utesluten, men att ingenting ännu har beslutats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista