Bostadsrätter blir hyresrätter

2:02 min

På fredagen kom ännu ett tecken på en kraftig inbromsning på den svenska bostadsmarknaden. Fastighetsbolaget Wallenstam omvandlar ytterligare tre pågående bostadsrättsprojekt i Stockholm och Göteborg till hyresrätter.

I det som i dag mest är ett stort, avlångt hål i Mölndal utanför Göteborg ska det växa upp 133 lägenheter, byggda av Wallenstam. Fast det som var tänkt att bli bostadsrätter blir nu i stället hyresrätter eftersom bostadsrättsmarknaden är så skakig.

– Det är onödigt att kanske bli stående med halva huset sålt, så vi satsar på hyresrätten där, säger vd Hans Wallenstam till Ekot.

Det är ett byggprojekt i Mölndal och två i Solberga i Stockholm där Wallenstam nu omvandlar tänkta bostadsrätter till hyresrätter. Totalt handlar det om 288 lägenheter.

Redan i höstas kom ett liknande beslut från det börsnoterade bolaget, som är en stor fastighetsägare i Göteborg och Stockholm med omnejd.

Efter många år med kraftiga prisuppgångar har priset på bostadsrätter generellt i landet sjunkit under hösten med 4 procent, enligt Svensk Mäklarstatistik.

– Köparna är lite osäkra på om det är toppriser man betalar, så just nu är man lite avvaktande på att köpa bostadsrätter, säger Hans Wallenstam.

Företag som producerar nya bostadsrätter försöker möta en tuffare marknad med till exempel senarelagd produktionsstart, erbjudanden om avgiftsfria månader eller, som nu, att Wallenstam omvandlar tänkta bostadsrätter till hyresrätter.

Fast Hans Wallenstam låter inte oroad för sitt bolags framtid.

– Med den hysteriska prisutvecklingen är det självklart att det kommer en sättning.

– Vi har jobbat efter att det blir så här under många års tid. Vi har stark balansräkning, vi har förmåga att omvandla bostadsrätt till hyresrätt och räntan ser jag ingen oro i heller, säger Wallenstams vd.

– För Wallenstams del känns det väldigt bra. Däremot för bolagen som bara jobbar med bostadsrättsproduktion, utveckling i olika faser, kan det bli lite svettigt de närmaste åren, avslutar Hans Wallenstam.