Nu slår de anställda larm - med visselpipa
Nu slår de anställda larm - med visselpipa Foto: Jonas Ekströmer/TT

Anställda på Karolinska tvingas larma med visselpipa

1:40 min

De omfattande it-problemen kvarstår på Nya Karolinska och personalen på flera avdelningar har fått visselpipor för att kunna kalla på hjälp när larm- och telefonsystemen strejkar.

Enligt Dagens Nyheter dök visselpiporna dök upp strax före jul, som en nödlösning för att klara patientsäkerheten.

– En fullständig skandal, säger Jane Stegring, vice ordförande på Vårdförbundets Stockholmsavdelning, till P4 Stockholm.

Att hon  är upprörd över att bekymren aldrig tycks ta slut på Nya Karolinska är uppenbart. Den här gången är det alltså upprepade IT-haverier på sjukhuset har fått personalen att ta till drastiska metoder - visselpipor.

För två veckor sen slutade systemen för larm och telefoni på thorax, alltså hjärtintensiven, att fungera. Det innebar att de anställda tvingades använda sin egna mobiltelefoner för att kalla på hjälp, rapporterar flera tidningar.

Efter händelsen har åtskilliga medarbetare utrustat sig med visselpipor - som nödlösning, och larmsystemet skulle haverera igen.  

P4 Stockholm har sökt företrädare för Karolinska Universitetssjukhuset, än så länge utan resultat, men enligt sjukhusets presstjänst är det en medarbetare som har agerat på eget bevåg för att denne tyckte att det var en bra idé - men det finns inget som helst förankrat ledningsbeslut i frågan om visselpipor, säger Karolinskas presstjänst till P4 Stockholm.

Oavsett det anser Vårdförbundets vice ordförande Jane Stegring att situationen på Nya Karolinska innerst inne är en fråga om de anställdas arbetsmiljö.

– Det är hemskt. Känslan att som anställd gå till jobbet och inte veta om, och i så fall vad, som ska haverara härnäst, är inte alls bra, säger Jane Stegring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista