"Brottsligt att skjuta raketer mot andra"

2:08 min

Både i Stockholm och på många håll runtom i landet har polisen fått samtal om folk som skjuter raketer och smällare mot lägenheter, tåg, och till och med mot förbipasserande personer.

– De senaste åren har det ökat, det här med att man skjuter raketer och smällare dels flera dagar innan nyårsafton, men även på ett annat sätt – att man skjuter inne i trapphus, och som vi har sett i år, även inne i vissa butiker, säger Anna Göransson, pressinformatör på polisen Region Syd.

– Det medför naturligtvis stor risk för personskador, och en oro för dem som arbetar på de här platserna.

På flera håll i landet har folk ringt in till polisen och berättat om raketer och smällare som skjutits inne i trapphus, i butiker och på andra platser.

I Stockholm skickades polis till tunnelbanestationen i Hjulsta, där ett tiotal ungdomar ska ha skjutit raketer nere i tunnelbanan. Ett antal personer kontrollerades av polispatrullen. En minderårig person som hade raketer på sig, avvisades från platsen.

Tidigare på nyårsafton var det stökigt i Hovsjö i Södertälje. Polisen fick samtal om att ungdomar sköt raketer mot personer, och när poliserna kom dit möttes de av ett större antal yngre personer som avfyrade smällare mot både polis och allmänhet.

En stund senare sköt någon en nödraket in genom ett fönster. Minst en person i fastigheten ska ha fått glassplitter på sig och därför upprättades en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet och vållande till kroppsskada.

Vid 22.30-tiden på nyårsafton säger Anna Westberg, som är pressinformatör på polisen Region Stockholm, att läget lugnat ner sig på platsen.

Annars var det främst i södra Sverige som polisen fick in många samtal om personer som skjutit raketer och smällare inomhus eller mot andra personer.

Bland annat blev ett tåg beskjutet med raketer vid stationen i Oxie, och i Lund ska ungdomar ha skjutit raketer på både bussar och förbipasserande.

Tidigare under dagen förstördes en lägenhet i Hjällbo i Göteborg av en kraftig brand, som polisen misstänker orsakades av att någon skjutit in en raket på balkongen.

Och de som gör sådant här riskerar att åka fast – det kan vara ett brott.

– Ja, det kan vara brottsligt. Man kan bli misstänkt för skadegörelse om det blir skador, och om det blir personskador så är det vållande eller misshandel, eller försök till det, säger Anna Göransson på polisen Region Syd.