Klotter/ graffitti / foto:Helena Landstedt/TT
1 av 2
Allt fler anmäller klotter - men det är oklart om och hur mycket själva klottrandet ökat. Foto: Helena Landstedt/TT
Cecilia Brinck (M), borgarråd
2 av 2
Cecilia Brinck (M), borgarråd Foto: Sveriges Radio.

2017 – ett rekordår för klotteranmälningar

2:08 min

2017 blev ett rekordår när det gäller klotteranmälningar. Över 20 000 fall har stockholmarna anmält på stadens hemsida och via Tyck till-appen. Saneringarna kostar mångmiljonbelopp.

På trafikkontoret i Stockholm som rapporterar dessa siffror anser man att även antalet klotter ökar delvis.

– Vi upplever att det sker en viss ökning och då speciellt i vissa områden, säger Tove Nilsson, enhetschef på trafikkontoret.

Anmälningarna har ökat mest i Skarpnäck – hela 173 procent mer än förra året. I Bromma har det ökat med nästan 100 procent, men också i Hägersten-Liljeholmen och på Södermalm.

Men det är svårt att fastställa hur mycket själva klottrandet har ökat. Fler personer kan anmäla ett och samma fall. Men inte bara det eftersom en anmälan kan gälla för en papperskorg eller för en hel park.

– Och då kan det vara jättemycket klotter i den parken. Så det är svårt att bedöma hur mycket klotter det finns och vi har inte resurser att gå ut och inventera allt klotter, säger Nilsson.

Trafikkontoret sanerade under det gångna året över 10 600 fall. Bara det kostar samhället 15 miljoner kronor, enligt trafikkontoret. Men förutom de är det också fastighetsägarna och trafikförvaltningen som sanerar.

Målsättningen är att klotter som anmäls ska vara borta inom ett dygn – men den så kallade 24-timmarsgarantin har under 2017 inte alltid kunnat hållas.

Oppositionen i staden är kritisk och Moderaterna vill i år satsa ytterligare 20 miljoner kronor till ökade insatser mot klotter och nedskräpning.

– Vi vill bums återupprätta nolltoleransen mot klotter, se till att 24-timmarsgarantin verkligen fungerar och avskaffa de kommunala graffitiväggarna. Vi ser tydligt att klottret ökar i anslutning till dem både på Södermalm och i Spånga-Tensta, säger oppositionsborgarråd Cecilia Brinck (M).

Trafiknämndens ordförande och trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) har under årens gång framfört synpunkten om att själva klottrandet inte ökat, att det har blivit lättare att anmäla och att allt fler därför gör det.

Mer klara siffror från Trafikkontoret väntas om en månad då man presenterar sin verksamhetsberättelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista