Ett godståg på en station.
Arkivfoto. Foto: Hasse Holmberg/TT

Backande godståg bakom "larmsignal"

En ljudsignal hördes över centrala Stockholm vid 23.30-tiden på måndagskvällen. Det visade sig senare handla om ett backande godståg.

– Tydligen måste tågen ha ett väldigt högt ljud när de backar och tåget backade ända från Värtahamnen till centralstationen, säger Mikael Johansson på Trafikverkets pressjour.

Storstockholms räddningscentral kunde tidigt bekräfta att det inte rörde sig om ett skarpt larm.

– Ja, vi har försökt och letat och fick någon påringning av allmänheten. Det är inget som gått från oss, utan det måste ha varit något tekniskt fel på någon av tutorna i stan, säger Tobias Åkesson, ledningsoperatör vid Storstockholms räddningscentral.

Flera inringare ska ha uppfattat ljudsignalen som ett VMA-larm, ett viktigt meddelande till allmänheten, som också brukar kallas för "Hesa Fredrik".

I somras ljöd Hesa Fredrik över Stockholm av misstag. En utredning visade att det var den mänskliga faktorn som låg bakom misstaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista