Nybyggda bostäder i Liljeholmen, södra Stockholm.
Nybyggda bostäder i Liljeholmen, södra Stockholm. Foto: Ann Törnkvist/Sveriges Radio.

Nya upplåtelseformer för bostäder efterlyses

2:15 min

Osäkerheten på bostadsmarknaden gör att flera aktörer nu vill ha mer flexibla upplåtelseformer för bostäder.

I Järfälla, nordväst om Stockholm är planerna att bygga nästan 30 000 nya lägenheter på 15 år, en hel del av dem i Barkarbystaden.

För att matcha utbud och efterfrågan på bostäder på dagens bomarknad kan nya upplåtelseformer vara bra, menar Emelie Grind, samhällsbyggnadsdirektör i Järfälla.

Grind är inte orolig för byggplanerna men menar att aktörerna måste vara mer flexibel i sina lösningar.

– Jag ser fram emot att branschen gemensamt, alltså byggare och kommuner, kan hitta mellanformer mellan hyresrätt och bostadsrätt. Och där vill vi i Järfälla gärna bidra.

Förutom bostadsrätter och hyresrätter finns även kooperativa hyresrätter och dessutom ägarlägenheter. Men Emelie Grind menar att det kan behövas en ny variant där man får möjlighet, men inte nödvändigtvis skyldighet, att köpa hyresrätten efter ett tag.

– Vår utmaning, och hela regionens utmaning, är att matcha utbud och efterfrågan av bostäder, säger Emelie Grind. 

Linda Jonsson, analytiker på byggbolaget Veidekke, har tittat på möjligheterna till någon form av option eller något slags hyr-köp av bostäder. Fördelarna skulle enligt Jonsson vara att fler skulle få möjlighet att köpa sin bostad.

Det fanns försök i Göteborg med ett slags hyr-köp för drygt tio år sedan, något som avbröts på grund av att bostadspriserna steg så kraftigt.

– Den här typen av system kommer kräva någon typ av statligt stöd för att det ska fungera. Sedan kan man fundera på hur det ska vara utformat, säger Linda Jonsson på Veidekke.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista