Foskarna Vera Franke, Lutz Ahrens och Mattias Sörengård i miljökemilabbet
Från vänster Vera Franke, Lutz Ahrens och Mattias Sörengård i miljökemilabbet. Foto: Ulla de Verdier/SR

Nya kemikalier upptäckta i Mälaren – kan utgöra risk

Forskare: Kemikalierna kan utgöra en risk för miljön
1:35 min

Forskare har hittat flera nya kemikalier i Mälaren – Sveriges största dricksvattenreservoar. Om de fortsätter släppas ut kan de utgöra en risk för människor och miljö.

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, har hittat flera kemikalier i avlopps- och ytvatten som aldrig tidigare rapporterats i Sverige. Det vattnet hamnar i till exempel Mälaren där många kommuner tar sitt dricksvatten. 

Fast det rör sig om extremt låga halter, och man ännu inte ens vet om de är farliga för människor och miljö, är det viktigt att hålla koll på ämnena menar forskarna.

Lutz Ahrens, docent i organisk miljökemi vid SLU, säger att man trots fynden i avlopps- och ytvatten kan känna sig trygg med att dricka kranvatten. Men om de fortsätter släppas ut kan de utgöra en risk.

Det finns i dag ingenstans för kommuner och företag att vända sig när det gäller mer än några få organiska kemikalier i dricksvatten, säger han.
Livsmedelsverket kan kontrollera de få kemikalier som redan är reglerade. Men de har, enligt Lutz Ahrens, inte personal att hitta nya eller utveckla metoder att rena nyupptäckta kemikalier.

Nu vill forskarna skapa ett kompetenscentrum vid SLU dit myndigheter ska kunna vända sig med frågor om kemikalier i dricksvatten och hur man kan förebygga dem genom nya bättre reningsmetoder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".